Izaberite stranicu
26. новембра 2021.
СРБАТОМ организује конференцију „Нуклеарна сигурност данас“ – 2.12.2021.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије организује конференцију „Нуклеарна сигурност данас – Нуклеарна енергија и технологија, могућности и решења“ 2. децембра 2021. године на свом  Јутјуб каналу од 11.00 часова.

У оквиру првог панела „Нуклеарна енергија-данас и сутра“ на конференцији ће говорити стручњаци из иностранства који ће презентовати своје виђење коришћења и употребе нуклеарне енергију у светлу глобалне енергетске кризе, повећања загађења и са аспекта сигурности и безбедности. На другом панелу „Нуклеарне технологије у служби заштите животне средине“ разговараће се о томе како Међународна агенција за атомску енергију реагује на загађење пластиком кроз њено рециклирање коришћењем технологија заснованих на јонизујућем зрачењу и мониторингом радиоактивности у морима и океанима. На панелу „Никола Тесла и рендгенски зраци“ говориће се о мало познатим подацима из живота и рада овог научника.

Конференцију ће отворити потпредседница Владе Републике Србије, министарка културе и информисања и председнца Одбора СРБАТОМ-а Маја Гојковић и директор СРБАТОМ-а, координатор за везу са МААЕ Слађан Велинов.

Неки од учесника конференције су Јан Хаверкамп виши стручњак за нуклеарну енергију и енергетску политику при Светском информативном сервису за енергију (WИСЕ), Целина Хорак са колегом представница Међународне агенције за атомску енергију, Др Јонатхан Цобб представник Светске нуклеарне Асоцијације (WНА), Мицхаел Правица са Универзитета у Невади, Бранимир Јовановић, заменик директора Музеја Никола Тесле у Београду, др Јелена Јовановић Симић виши кустос Музеја науке и технике, као и многи други.

СРБАТОМ конференцију „Нуклеарна сигурност данас“ организује већ трећу годину заредом са циљем да пружи више информација о нуклеарној енергији, с обзиром на то да нас мањак информација и знања често  спречава да схватимо и користимо вредности нуклеарних технологија за човечанство.