Izaberite stranicu

Нови Сад, 13.11.2020. – Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) донирао је Научном институту за ветеринарство ”Нови Сад” опрему и материјале за брзу детекцију вируса COVID-19.

СРБАТОМ је као државни орган, у име Републике Србије, затражио помоћ за опремање лабораторија за PCR тестирање на вирус корона од Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ) која је прихватила захтев у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19. Примопредаја донације чија је укупна вредност око 85.000 евра реализована је данас у Научном институту за ветеринарство ”Нови Сад”.

Догађају су присуствовали Бранка Бежанов, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици Града Новог Сада, Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ), др Сава Лазић, директор Научног института за ветеринарство „Нови Сад“, др Тамаш Петровић, шеф Одељења за вирусологију Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.

„Захваљујемо се СРБАТОМ-у што је препознао да Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ може да допринесе брзој дијагностици вируса COVID-19. Међу донацијом коју смо добили налази се изузетно вредна опрема, као што је кабинет трећег нивоа биосигурности који омогућава рад са најопаснијим узрочницима болести, али превасходно за дијагностику вируса COVID-19. До сада је на Институту испитано око 12.000 узорака, а сама опрема коју смо добили је мултифункционална и помоћи ће у дијагностици вируса и бактерија опасних заразних болести и код домаћих животиња“, навео је др Сава Лазић, директор Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.

Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) Слађан Велинов навео је да је СРБАТОМ почетком пандемије иницирао захтев за донацију у виду опреме лабораторијама за PCR тестирање на COVID-19 од Међународне атомске агенције. Истакао је да су до сада опремљене већ три лабораторије са најсавременијом опремом коју Србија до сада није имала, а све у циљу сузбијања вируса корона.

Шеф Одељења за вирусологију Тамаш Петровић навео је да донирана опрема омогућава подизање капацитета Научног института за ветеринарство ”Нови Сад” за дијагностиу/детекцију вируса САРС – CoV-2, што значи да је  тренутни капацитет лабораторије 300 узорака дневно. Од опреме је стигло кабинет нивоа 2 и ниова 3 биосигурности, при чему последњи омогућава рад и са високо патогеним живим вирусима. Осим тога, стигао је REAL TIME PCR и пропратна опрема за извођење теста, као и реагенси и потрошни лабораторијски материјали. Осим тога дониран је и значајнији контигент личне заштитне опреме и опреме за узорковање који омогућава безбедан рад у лабораторији.

СРБАТОМ је осим донације Научном институту за ветеринарство ”Нови Сад”, опрему доделио  Институту за вирусологију, вакцине и серуме ”Торлак” и Ветеринарском специјалистичком институту ”Краљево” а све у циљу примене нуклеарне технологије за брзо детектовање корона вируса ради контролисања растућег броја заражених. Укупна вредност свих донација износи више од 230.000 евра.

Novosadskom Institutu za veterinarstvo oprema iz Beča za brzu detekciju virusa korone