Izaberite stranicu
13. децембра 2022.
Представник Директората учествовао на конференцији „Look Up“

Помоћник директора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност Србије, Бранко Брајић учествовао је у панел дискусији, у оквиру дводевне конференцији “ Look Up“, одржаној 7. и 8. децембра, на Копаонику.

Током два дана, кроз осам панела еминентни стручњаци говорили су на тему екологије, енергетике и заштите животне средине, о историјском отпаду, проблемима са којима се суочавају и њиховом решавању.

Бранко Брајић, , помоћник директора Директората говорио је на панелу под називом „Историјски отпад“. Он је учеснике конференције упознао са улогом Директората, као централног регулатора поступања са историјским радиоактивним отпадом (РАО), као и са нормативом којом су јасно дефинисани услови и процедуре важне за управљање РАО.

Објашњавајући шта се дешава са радиоактивним отпадом у Србији, Брајић, је истакао да пре свега треба демистификовати појам радиоактивности – „Радиоактивност има јако добре и позитивне стране, али може и бити опасна ако се са њом не барата на сигуран начин. Историјски радиоактивни отпад  почео је да се генерише 50. година прошлог века са оснивањем Института Винча. Након акције уклањања радиоактивних громобрана (РАГ), које је тадашња Агенција за заштиту од зрачења и нуклеарну сигурност Србије спровела, тај фонд историјског отпада се додатно повећавао,“ наводи Брајић.

Од 2012. године када је изграђен трећи хангар у Винчи и посебно постројење за чување високо радиоактивних материја, Брајић истиче да се отпад чува на сигуран и безбедан начин – „Технологија напредује и има ту још ствари које се могу поправити, али јасна порука Директората је, да се отпадом управља на сигуран начин.“

Конференција „Look Up“  окупила је, на једном месту 50 стручњака и више од 400 учесника стручне и пословне јавности из земље и региона, представнике Владе Србије, међународних институција, јавног и приватног сектора.

Извор фотографије: Printscreen Youtube