3. Oktobra 2023.
Predstavnici Direktorata na sastanku nacionalnih koordinatora za vezu sa MAAE regiona Evrope i centralne Azije

Predstavnici Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije su u okviru 67. zasedanja Generalne konferencije, prisustvovali sastanku nacionalnih koordinatora za vezu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (MAAE), za region Evrope i centralne Azije.

Tokom sastanka diskutovalo se o aktivnostima u okviru tekućeg ciklusa programa tehničke saradnje, a  predstavnici MAAE prikazali su regionalne i interregionalne projekte iz narednog ciklusa, čija realizacija počinje u januaru sledeće godine.

Ističući prioritete i izazove u regionu, Eva Kuli Kala, direktorka Odseka za evropsku tehničku saradnju je rekla: „Jačanje uticaja Programa tehničke saradnje i povezanih aktivnosti je naš glavni prioritet. Uključuje kontinuirano unapređenje kvaliteta dizajna projekta i profesionalno vođenje realizacije projekta, što podrazumeva zajedničku odgovornost i zajedničke napore, i traži posvećenost svih nas.”

Ove godine, posebna tema na ovom već tradicionalnom  sastanku, bile su klimatske promene.

Kroz program tehničke saradnje Međunarodne agencije za atomsku energiju, u ovom momentu je u procesu realizacije  178 nacionalnih i 37 regionalnih projekata u Evropi i Centralnoj Aziji.