Izaberite stranicu

Прва конференција под називом Нуклеарна сигурност данас са успехом је одржана у Дому Народне скупштине Републике Србије.

У организацији Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије СРБАТОМ овај скуп је окупио око 150 представника дипломатског кора, научних института, факултета, медицинских установа, стручних удружења, индустрије, народних посланика, студената и медија, са циљем да кроз сарадњу са науком и струком допринесе бољем разумевању употребе нуклеарне енергије и нуклеарних технологија.

Отварајући Конференцију  Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије и председница Одбора Директората рекла је, поред осталог, да код извора енергије који је тако моћан као што је то нуклеарна, морамо узети у обзир сигурност и безбедност у свим њеним облицима – технолошком, политичком, природном, људском, а нарочито људском и политичком.

Слађан Велинов, директор Директората истакао је да је циљ ове конференције да пружи одговоре на значајна питања о нуклеарној сигурности, о употреби у мирнодопске сврхе знања о нуклеарној енергији и јонизујућем зрачењу, као и о регулисању и контроли тих делатности.

Доношењем закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности, Србија је створила услове за виши ниво заштите грађана и животне средине од штетног дејства јонизујућег зрачења, а у ту сврху ратификовала је и више међународних конвенција, истакла је Маја Гојковић и додала да је  учешћем у међународној вежби Конвекс-3, показана припремљеност за благовремено деловање у случају акцидента на нуклеарним електранама у суседству.

„Конференцијом желимо да вам поручимо да смо ми као Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност ту због свих вас и да је, упркос бројним недоумицама и страховима које појам нуклеарне енергије носи, ово ипак једна од најрегулисанијих људских делатности, истакао је Слађан Велинов.

На отварању су још говорили проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Снежана Пајовић, в.д. директора Института за нуклеарне науке „Винча“ и Далибор Арбутина, директор ЈП Нуклеарни објекти Србије (НОС).

У оквиру четири панела обрађене су теме: (1) нуклеарна сигурност некад и сад, (2) користи од зрачења – употреба у привреди и медицини, (3) радиоактивни отпад и нуклеарни материјал и (4) регулатива, контрола, комуникација са јавношћу и феномен Чернобиљ у популарној култури. Учествовало је дванаест стручњака из ове области: Зоран Драче из Међународне агенције за атомску енергију (IAEA), др Ђорђе Лазаревић и др Милутин Јевремовић из НОС, Ведрана Вулетић, Милан Вујовић, Владимир Јањић и др Бојан Радак из СРБАТОМ-а, др Сања Врањеш Ђурић, др Ивица Вујчић и Радмила Ћоровић Меденица из Института „Винча“, затим проф. др Дарко Трифуновић из Института за националну и међународну безбедност, лекари проф. др Горан Милашиновић и др Милован Матовић, те Роберт Чобан из Kолор Медија Груп, која је технички организовала ову конференцију.