Izaberite stranicu
15. децембра 2022.
Обраћање директора МААЕ на данашњој конференцији
”Нуклеарна сигурност данас 2022”

Рафаел Мариано Гроси, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), поздравио је данас учеснике онлајн конференције: ”Нуклеарна сигурност данас 2022”, коју већ четврту годину за редом организује Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Гроси је изразио захвалност што је позван да ове године буде део Конференције и нагласио да му је посебно задовољство да чује дискусије учесника у оквиру панела „Нуклеарна енергија – ка модуларности“, који је  посвећен је тренутном статусу развоја малих, модуларних реактора а посебно у светлу актуелне енергетске кризе. Он је нагласио и да 30 земаља широм света разматра и планира покретање нуклеарног енергетског програма.

 „То је актуелна тема о којој се расправља управо сада, када се државе окрећу нуклеарној енергији, у превазилажењу две највеће кризе данашњице: кризе енергетске несигурности, као и кризе у вези са климатским променама“ рекао је Гроси.

Он је поручио да ће МААЕ, бити уз  Републику Србију како би се осигурали  темељи који обезбеђују сигурност и безбедност, који су увек на првом месту и да то морају да буду приоритети и током будућег развоја.

Рафаел Мариано Гроси је истакао веома блиску сарадњу са Директоратом за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, и изразио задовољство што је  регулатива у области зрачења, као и Закон о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности, на којем су радили правни стручњаци из Србије, у складу са сигурносним и безбедносним стандардима МААЕ.

Директор МААЕ је обећао да ће наставити да подржава Србију у процесу достизања тих стандарда , као и да ће наставити да буде на страни Србије кроз помоћ и подршку, како би се изградило поверење јавности које је  кључно за развој у области примене нуклеарних технологија.