8. Decembra 2021.
Градоначелник Суботице и амбасадор Аустрије подржали пројекат „Зелена Србија“

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са компанијом Color Media Communications, а уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине реализовао је пројекат “Зелена Србија” у Суботици. Партнери овогодишњег пројекта су Јавно предузеће Војводинашуме, ОТП банка Србије, компаније Лидл и Теленор.

Циљ пројекта „Зелена Србија“ јесте заштита животне средине и подизања свести грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно озелењавање и пошумљавање наше земље. У оквиру пројекта организује се садња дрвећа у 10 градова и општина Србије, а град Суботица је девети по реду који се одазвао овој акцији.

Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов навео је да овим пројектом настоје да врате природу у градове, односно подстакну формирање новог еко фонда кроз пошумљавање и обнављање зелених површина које итекако имају утицај на квалитет живота у граду.

„Здрава животна средина једно је од основних права и слобода сваког грађанина. Дубоко верујемо, да овим садницама продужавамо живот не само планете на којој живимо, већ и свих нас који смо део ње. Зато је садња дрвећа најплеменитији чин који можемо урадити према природи и другим људима, а свако ново засађено стабло драгоцен је природни ресурс и произвођач кисеоника“, истакао је Велинов.

Током садње градоначелник Суботице Стеван Бакић изјавио је: „Данас смо реализовали пројекат „Зелена Србија”, у парку Месне заједнице „Прозивка”. Улепшали смо га и оплеменили, садњом стабала црвеноцветног кестена, украсне јапанске трешње и пирамидалног граба, у којем ће наши грађани моћи да уживају“.

Градоначелник Бакић је истакао и то да је град Суботица, као и држава Србија, изузетно посвећен заштити животне средине и да је суботичка локална самоуправа током ове године реализовала неколико значајних акција везаних за уређење животне средине.

Амбасадор Аустрије Николаус Лутероти навео је да је садња дрвећа попут новог оживљавања и један од најбољих начина да се боримо против климатских промена и пропадања животне средине.

„Надам се да ће садња дрвећа, као симбол очувања наше животне средине, допринети да Суботичани уживају у овом парку. За нас, као представнике амбасаде Аустрије у Србији, велико је задовољство што учествујемо у овом пројекту и надамо се да ћемо бити позвани на још много акција које се односе на заштиту животне средине“ – истакао је амбасадор.

Директор ЈП „Војводина шуме“, Роланд Кокаи, објаснио је које су врсте дрвећа посађене.

„Учинили смо урбану средину лепшом и радили на подизању еколошке свести појединаца. Садили смо саднице које су отпорне на урбане средине, овдашњи квалитет земљишта и климу. Целе године имаће атрактивни изглед и дуго живе. ЈП „Војводинашуме“ ће и у будућности подржавати овакве и сличне акције финансијским средствима или садницама“, истакао је Кокаи.

Директор филијале ОТП банке у Суботици Борис Раднић, навео је да су принципи друштвене одговорности интегрисани у целокупно пословање банке, као и да примењују високе стандарде политике ка запосленима, клијентима, као и животној средини.

„Сматрамо да ширењем теме која се тиче бриге о животној средини на крају дана бринемо и улажемо у квалитет живота наше заједнице. Истакао бих и да је ОТП банка пустила још један круг пројекта Генератор Зеро, пети у низу у овој години, у оквиру кога награђујемо и подржавамо пројекте који представљају и промовишу мерљиво смањење утицаја карбонског отиска“, изјавио је Раднић.

Уочи садње садница у парку у насељу „Прозивка“, градоначелник Стеван Бакић са сарадницима састао се у Зеленој сали Градске куће са амбасадором Николаусом Лутеротијем, и директорима, Слађаном Велиновим и Роландом Кокаијем.