Izaberite stranicu
13. октобар 2023.
Директор Директората на Конференцији о климатским променама у Требињу

На позив Владе Републике Српске, Слађан Велинов, Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, учествовао је  на Конференцији о климатским променама под називом  „Климатске промјене –  ризици и заједничко дјеловање у региону,  2023.“, која је одржана данас у Требињу, у Босни и Херцеговини (БиХ).

Конференцију је отворио Бојан Випотник, Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

У оквиру конференције одржан је панел на тему Трговске горе. Трговска гора је локалитет на коме република Хрватска планира да изгради одлагалиште радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, а налази се на само километар удаљености од границе између Републике Хрватске и  БиХ.

Еминентни стручњаци из читавог региона дискутовали су о проблемима који се односе на потенцијалну изградњу одлагалишта, посебно из угла утицаја на животну средину.

Након панела директор Велинов је у пријатељском разговору са министром Випотником истакао изузетно пријатељске билатералне односе које Србија има са Републиком Српском. Саговорници су разменили мишљења о активностима и процесима који се односе на тему Трговске горе, као и у вези са сарадњом Републике Србије са Републиком Српском.

У склопу Конференције, одржана је и промоција монографије „Управљање природним ресурсима у ери климатских промјена“, у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, а чији су уредници професори Природно-математичког факултета Универзитета у Бања Луци,  проф. др Горан Трбић, проф. др Татјана Попов и академик Драгољуб Мирјанић.