Izaberite stranicu
2. децембар 2020.
Конференција Нуклеарна сигурност данас – Нуклеарне енергије се не треба плашити, већ нуклеарну енергију треба знати, испитивати и контролисати, а стручњаци у Србији могу све то

Београд, 2.12.2020. – Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са Институтом за нуклеарне науке „Винча“ организовао је другу по реду конференцију „Нуклеарна сигурност данас“, али ове године у виртуелном формату.

Овогодишња конференција посвећенa је најновијим трендовима у две највеће гране примене нуклеарне енергије – медицини и енергетици као и у примени модерних техника заснованих на јонизујућем зрачењу у проучавању и очувању културне баштине.

Конференцију је отворила потпредседница Владе Републике Србије, министарка културе и информисања и председнца Одбора СРБАТОМ-а Маја Гојковић која је навела “Нуклеарна енергија и даље представља један од најчистијих и најекономичнијих извора електричне енергије, али истовремено и даље са собом носи велики страх који је резултат ранијих акцидената. Стабилност производње електричне енергије у нуклеарним електранама, као и одржавање високог нивоа сигурности и безбедности нуклеарних постројења у доба пандемије корона вируса показало је поузданост и одрживост целокупног система нуклеарне енергетике”.

Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов изјавио je “СРБАТОМ је и поред изазовне епидемиолошке ситуације радио несметано омогућивши издавање дозвола за увоз како нове опреме за ковид болнице тако и опреме за дијагностиковање и терапију других болести, као и радиофармацеутика неопходних за дијагностику и терапију најтежих болести. Осим тога, СРБАТОМ је у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију обезбедио донацију за опремање три лабораторије у Србији за брзу детекцију корона вируса, а вредност дониране опреме већа је од 250.000 евра”.

“Институт “Винча” је у овом периоду глобалне пандемије радио све време у континуитету. Сарадници Института су ангажовани у борби против Ковида-19, са различитих аспеката и на различитом нивоу. Наши сарадници су били ангажовани у оквиру све три лабораторије где је рађена детекција вируса корона применом PCR технологије”, нагласила је директорка Института за нуклеарне науке ,,Винча” др Снежана Пајовић.

Директорка Института за јавно здравље Србије ,,др Милан Јовановић Батут” др Верица Јовановић навела је да се епидемиолошка ситуација на територији Републике Србије, током пандемије која је захватила свет од краја 2019. године, у овом тренутку оцењује као тешка и неизвесна. Она је нагласила да велики значај у целокупном процесу праћења епидемије имају и оне институција које се баве у ово тешко време и јонизујућим зрачењем”.

Учесници првог панела „Медицинске примене: модерне технике“ биле су Ева Кули-Кала (Еve-Külli Kala) директорка департмана Техничке сарадње за Европу при Агенцији за међународну атомску енергију и проф. др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије и начелник Одељења за стереотаксичну неурорадиохирургију.

“Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је од избијања пандемије Kовид-19 испоручила есенцијалне RT PCR-тест опрему и потрошни материјал за детекцију вируса за 281 медицинске и ветеринарске лабораторије у 126 земаља и територија. IАЕА успешно обезбеђује помоћ и подршку Србији деценијама, у примени нуклеарне технологије, у области здравства, заштите животне средине и индустрије, али, такође, и у заштити од зрачења, и у области управљања радиоактивним отпадом. У области радијационе и нуклеарне сигурности, заштита од зрачења у Србији у области медицинског излагања данас у потпуности усклађена са стандардима IАЕА” изјавила је Ева Кули-Кала (Еве-Кüлли Кала) директорка департмана Техничке сарадње за Европу.

др Даница Грујичић изјавила је да се нуклеарне енергије не треба плашити, већ нуклеарну енергију треба знати, и њу треба испитивати и контролисати, а стручњаци у Србији могу све то. Грујичић је истакла „Значај нуклеарне енергије у медицини постаје све већи. Нуклеарна енергија, односно нуклеарна медицина представља посебан вид специјализације где захваљујући лековима који су обележени одређеним радиоактивним супстанцама и материјама које убризгавате у крвне судове пацијента, можете тачно да одредите где се налази одређени патолошки процес. Поред тога, ти исти лекови обележени  радиоактивним материјама, могу у великом броју случајева, посебно за неке туморе, да буду веома корисни у лечењу, као што су тумори штитасте жлезде и неуроендокрини тумори“.

На другом панелу “Нуклеарна енергија: корак напред” Зоран Драче, стручњак Међународне агенције за атомску енергију у пензији, представио је најновије трендове на пољу нуклеарне енергетике као и активности на пројектовању и развоју нуклеарних енергетских реактора IV генерације и малих модуларних реактора. Циљ нуклеарне енергетике на глобалном нивоу је да развојем нових, поузданијих и сигурнијих решења омогући производњу електричне енергије и друге примене реакторских технологија обезбеђујући заштиту здравља људи и животне средине кроз минимизацију генерисања радиоактивног отпада и спречавање настајања ванредних догађаја. Посебан правац развоја нуклеарне енергетике иде у смеру минимизације нуклеарних енергетских постројења омогућавајући њихову лакшу изградњу, коришћење и, коначно, декомисију. Постизањем одрживости нуклеарног енергетског система обезбедило би се дугорочно поуздано и сигурно снабдевање електричном енергијом, закључак је излагања.

Трећи панел „Радиоактивност, уметност, културна баштина“  био је посвећен примени извора јонизујућих зрачења у истраживању, анализи и конзервацији уметничких дела и предмета културне баштине. Поред прегледа техника којима се испитује хемијски састав боја и мастила, старост уметничких дела и њихова веродостојност приказани су и резултати у овој области. Конзервација културне баштине гама зрацима омогућава њено очување за будуће генерације. На панелу су говорили Велибор Андрић из Института за нуклеарне науке ,,Винча”(Лабораторија за хемијску динамику и перманентно образовање), др Владан Десница из Свеучилиште у Загребу, Академије ликовних уметности и Слободан Машић из Института за нуклеарне науке ,,Винча” (Лабораторија за радијациону хемију и физику).

Циљ конференције био је да приближи како стручној јавности тако и грађанима најновија достигнућа у применама извора зрачења и нуклеарној енергетици, затим да прикаже тренутну праксу у примени извора јонизујућег зрачења у дијагностици и лечењу различитих болести од КОВИД-19 до оних најтежих, али и да приближи следеће кораке развоја нуклеарне енергетике и достигнућа техника заснованих на јонизујућем зрачењу којима се проучава и чува културна баштина.

Целу конференцију можете погледати на линку https://www.youtube.com/watch?v=wrljLM7D0Ns