Izaberite stranicu

Виртуелни састанак националних координатора за везу са Међународном агенцијом за атомску енергију (МААЕ) региона Европе, одржан је јуче у Бечу.

У уводном обраћању, Дхацу Јанг, заменик генералног директора МААЕ и директор Департмана техничке сарадње,  представио је нову директорку  Сектора за Европу Департмана техничке сарадње (TCEU) МААЕ, Еву Кала, која је на ово место ступила пре непуних месец дана.  Подсетивши да последице пандемије која је погодила савремени свет, надилазе здравство, господин Јанг је нагласио да нуклеарне науке и технологије морају бити оријентисане ка одрживом развоју. Он је истакао да је од 120 земаља чланица, којима је МААЕ упутила помоћ у набавци опреме за тестирање на COVID-19  вирус, 23 земље било из региона Европе.

Навео је и да је проценат имплементације програма техничке сарадње за Европу у 2019. години износио 87.9%, као и да у новом пројектном циклусу 2020-2021, има 87 националних пројеката и 15 регионалних који се односе на земље нашег региона.

„25 милиона евра ванбуџетских финансијских средстава TCEU програм има на располагању посредством донатора“ рекао је господин Јанг и додао, да је у току планирање програма техничке сарадње за наредни пројектни циклус МААЕ 2022-2023,  као и да је у плану да се направи програм, који с једне стране одговара на актуелне изазове у региону, а са друге испуњава критеријуме програма базираног на резултатима.

Нова директорка Сектора за Европу Департмана техничке сарадње (TCEU)  г-ђа Ева Кала је рекла да се нада да ће искуство које има, нарочито у билатералним и мултилатералним форумима, искористити у будућем раду, у МААЕ.  Она је истакла, да земљама у региону предстоји сарадња на ревизији и ажурирању два важна документа:

  1. Regional Strategic Framework 2020-2025
  2. Regional Profile 2018-2021

Она је подсетила, да Регион Европе има широк и разнолик програм техничке сарадње, будући да обухвата оне земље које имају и оне које немају нуклеарне електране, као и да се спровођење програма тренутно суочава са изазовима узрокованим пандемијом COVID-19.

Преглед актуелног програма 2020-2021 у TCEU дао је г. Јинг Занг, шеф одсека 1 Сектора за Европу Департмана техничке сарадње (TCEU) МААЕ. Он је рекао да је примећено да је стопа имплементације за 10 процената мања, него у ово време прошле године. 

О планирању програма за наредни пројектни циклус 2022-2023 у TCEU говорила  је госпођа Сандра Стејскал, шеф одсека 2.  Она је навела да у наредном пројектном циклусу за Регион Европе постоји 87 предлога националних и 17 предлога регионалних пројеката, као и да  укупан захтевани буџет националног програма износи 51.319.628,00 евра, док је за регионални програм за наредни циклус 9.109.180,00 евра.  На овом састанку посебно су наглашени критеријуми за учешће у регионалним пројектима.

Представљена је и платформа  ZODIAC која има задатак да ојача способност МААЕ и њених држава чланица у одговору на будуће претње и избијање зоонотских болести.  ZODIAC се ослања на 5 стубова:

  1. Изградња и јачање способности земаља чланица у откривању, дијагностици и праћењу зоонотских болести на националном и регионалном нивоу, при чему ће се подршка заснивати на програму техничке сарадње.
  2. Развој и омогућавање доступности нових технологија за откривање и дијагностику зоонотских болести.
  3. Подршка у доношењу одлука у реалном времену за правовремену интервенцију земаља чланица.
  4. Приступ подацима о утицају зоонотских болести на здравље људи.
  5. Омогућавање приступа тиму координираном од стране МААЕ за одговор на зоонотске болести.