Uprava za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije objavila je na svojoj internet stranici https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/uprava-za-jedrsko-varnost/ vest o zaustavljanju Nuklearne elektrane Krško zbog snažnog zemljotresa u Hrvatskoj. Vest objavljujemo u celini.

„Agencija za zaštitu životne sredine Republike Slovenije, Zavod za seizmologiju, izvestila je da su danas u 12.19 seizmolozi nacionalne mreže seizmičkih opservatorija zabeležili vrlo jak zemljotres u Hrvatskoj, 149 km jugoistočno od Ljubljane. Prema preliminarnim podacima Evro-mediteranskog seizmološkog centra (ESMC), imao je magnitudu od 6,1. Prema prvim podacima, zemljotres su osetili stanovnici cele Slovenije. Procenjuje se da intenzitet (efekti) zemljotresa u Sloveniji nije premašio 5. stepen prema evropskoj seizmičkoj skali (EMS-98).

Zemljotres je prouzrokovao automatsko isključenje NE Krško. Elektrana je u sigurnom stanju isključenja. Osoblje je odmah počelo da sprovodi postupke koji su normalni kada se elektrana isključi, trenutno nisu otkrivene druge posebne karakteristike. Osoblje elektrane započinje preventivni pregled sistema i opreme. Nije bilo uticaja na životnu sredinu.

Događaj prati Uprava za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije koja će javnost obavestiti o mogućim promenama.“

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije prati razvoj događaja i o svim promenama će blagovremeno obaveštavati javnost.