Izaberite stranicu

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са компанијом Color Media Communications, а уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине реализовао је пројекат “Зелена Србија” у Сремским Карловцима где је засађено око 20 квалитетних стабала липе. Партнери овогодишњег пројекта су Јавно предузеће Војводинашуме, ОТП банка Србије, компаније Лидл и Теленор.

Сремски Карловци су шести по реду од планираних 10 градова и општина у овој години, који је препознао значај пројекта „Зелена Србија“ и омогућио да се саднице липе засаде у насељу Черат где су недавно усељена избегла и расељена лица из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Заменик директора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Бранко Брајић истакао је да је пројекат “Зелена Србија” до сада реализован у 15 градова широм Србије и да је засађено више стотина разноврсних садница.

„Заиста ми је част што се наш друштвено одговорни пројекат “Зелена Србија” реализује у овој духовној ризници, граду импресивне историје. Озелењавање, посебно градских зона, од изузетног је значаја за квалитет ваздуха који удишемо, али и за оплемењивање простора у коме живимо. Ово насеље у коме садимо је симбол новог почетка за многе породице, надамо се да смо овим скромним гестом, засађивањем стабала липе, допринели да ваше окружење буде лепше и здравије за живот вас и ваших најближих“.

Председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић истакао је да им је велика част што су део пројекта „Зелена Србија“.

„Ми смо на територији на којој се налази национални парк Фрушка гора и Петроварадински рит, и драго ми је што на овај начин можемо да допринесемо подизању еколошке свест код наших грађана и ширењу идеје да је садња нових дрвећа наша будућност. Нашим примером смо то хтели да покажемо и другима како можемо допринети очувању наше средине и подизању квалитета наших живота и да их мотивишемо да чине исто“.

Пројекат „Зелена Србија“ реализује су у сарадњи са бројним амбасадама у Србији, а овог пута подршку је пружила Амбасада Велике Британије.

Амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд осврнула се на недавно одржани климатски самит у Глазгову, на којем је учествовало 130 земаља, међу којима и Србија. Она је указала на значај који дрвеће има за добробит човечанства, као и на то зашто је оно једно од наших најбољих оружја за борбу против климатских промена.

„Заштита животне средине, декарбонизација и зелена енергија, попеле су се на врх српске политичке агенде, и то врло подржавам. Надам се да ће се Србија, као љубитељ природе, придружити земљама које су потписале Декларацију о коришћењу шума и земљишта. Надам се да ћемо заједно градити будућност која постаје отпорнија са сваким новим дрветом који засадимо“, навела је Меклауд.

Стручни сарадник за гајење и заштиту шума ЈП „Војводинашуме” Слађана Дабић истакла је да ће ова стабла липе сигурно допринети квалитету и здрављу људи који су овде нашли кров над главом.

„Драго ми је да је липа избор, јер она има врло пријатне мирисне ноте током лета, те ће бити задовољство боравити у овом насељу. Надам се да ћемо овим пројектом мотивисати и остале да нам се придруже у овом племенитом циљу“, навела је Дабић.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, институционални покровитеља кампање „Зелена Србија“, у сарадњи са осталим партнерима, током 2021. године реализова је кампању у Зрењанину, Бачкој Паланци, Прибоју, Тополи и Кикинди. До краја године, поред Сремских Карловаца, у плану су још 4 града, а све у циљу подизања свести грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно озелењавање Србије и заштита животне средине.