28. Februara 2022.
Хитно саопштење за јавност

Поводом учесталих упита грађана и медија и тенденциозног ширења нетачних информација на друштвеним мрежама и путем других средстава комуникације међу грађанима Србије, Слађан Велинов директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије је изјавио да нема разлога за забринутост грађана. У протекла 24 сата, према подацима са мерних станица система за рано упозоравање Републике Србије на нуклеарни или радиолошки акцидент, Европске мреже за размену радиолошких података (EURDEP) и портала за размену информација о нуклеарним догађајима Међународне агенције за атомску енергију, није забележено повећање јачине дозе гама зрачења на територији наше земље као ни на територији Европе. Све до сада измерене вредности јачине дозе гама зрачења у Републици Србији у складу су са варијацијама природног зрачења, и одговарају локацији мерног инструмента и очекиваним сезонским флуктуацијама. Просечне вредности јачине амбијенталне еквивалентне дозе гама зрачења за Србију крећу се у интервалу од 0,10 до 0,15 µSv/h.

Од почетка кризне ситуације на Истоку Европе Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије је у складу са својим надлежностима повећао степен приправности и врши појачане активности на праћењу нивоа радиоактивности у ваздуху на територији Републике Србије.

Директорат ће од данас, свакодневно након 12 часова објављивати једине релевантне информације везане за нивое дозе гама зрачења на територији наше земље и Европе. Уколико дође до битних промена нивоа радиоактивности у ваздуху у односу на очекиване вредности грађани се бити тренутно обавештени.