Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i kompanije Color Media Communications tokom 2021. godine realizovaće projekat “Zelena Srbija”.

Zrenjanin je prvi grad u ovoj godini od planiranih 10 gradova i opština, koji je prepoznao značaj ovog projekta i omogućio da se sadnice, konkretno crvene ukrasne šljive, njih oko 40, zasade u ulici Vojvode Petra Bojovića.

Prilikom sadnje direktor SRBATOM-a Slađan Velinov izjavio je da SRBATOM kao društveno odgovorna institucija, ovom akcijom želi da podigne svest građana o tome koliko je značajno pošumljavanje i ozelenjavanje Srbije, obnavljanje njenog  eko fonda, ali i da doprinese očuvanju planete za buduće generacije i svojim primerom podstaknemo druge da čine isto.

Директор СРБАТОМ-а Слађан Велинов

„Ovaj projekat nastao je kao ideja povezivanja državnih institucija i lokalnih samouprava, sa najboljim praksama drugih prijateljskih zemalja. Kroz niz aktivnosti, kao i sadnjom simboličnog broja sadnica po gradovima Srbije, pokazuje nam na pozitivan način da smo svi zajedno zainteresovani za prirodu i živi svet koji nas okružuje i da želimo i možemo i sami nešto uraditi, posaditi novu biljku ili stablo ili jednostavno urediti već postojeće parkove i zelene površine“, istakao je Velinov.

Takođe, ovom prilikom direktor Velinov je pozvao predstavnike diplomatskog kora, i to Nj.E. Ambasadorku Australije Rut Stjuart (Ruth Stewart) i Nj. E. Ambasadora Južne Koreje Če Hjong Čan (Choe Hyoung Chan) da budu uskoro i gosti Direktorata, a što su ambasadori sa zadovoljstvom prihvatili.

Nj. E. Ambasadorka Australije Rut Stjuart (Ruth Stewart), koja nikada pre nije bila u Zrenjaninu, izjavila je da oduševljena toplom dobrodošlicom i da je veoma zadovoljna što učestvuje u jednoj ovakvoj akciji.

Њ.Е. Рут Стјуарт, амбасадорка Аустралије

“Vojvodina je vrlo slična Australiji. Ravnica je, bez mnogo šuma, i svako novo drvo značajno doprinosi poboljšanju životne sredine. Bez zajedničke akcije na globalnom nivou biće nemoguće zaustaviti klimatske promene”, izjavila je Stjuart.

Nj. E. Ambasador Južne Koreje Če Hjong Čan (Choe Hyoung Chan) smatra da je zaštita životne sredine važnija i od razvoja privrede.

Њ.Е. Хјонг-чан Че, амбасадор Републике Кореје

“Južna Koreja je planinska zemlja koja je ostala bez svog šumskog fonda u japanskoj okupaciji i korejskom ratu. Zato se pošumljavanju i ozelenjavanju pridaje velika važnost. To nam je važnije od privrede. Bez šuma nam prete prirodne katastrofe velikih razmera i zato smo sa oduševljenjem pružili podršku jednoj akciji kao što je ova današnja”, izjavio je ambasador Če Hjong Čan.

“Zrenjanin je već dosta uradio na pošumljavanju i ozelenjavanju. Ovo je samo jedna od akcija koju sprovodimo. Na sve moguće načine se trudimo da posadimo što više drveća, kroz različite akcije i projekte. Obezbedili smo i sredstva za rekonstrukciju jednog parka. Svako od nas može da pruži svoj doprinos i svako drvo je dragoceno”, istakao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Саша Сантовац, заменик градоначелника Зрењанина

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg je izjavio da nije slučajno što se sa akcijom „Zelena Srbija“ kreće od Zrenjanina s obzirom na to da se Zrenjanin nalazi u srednjem Banatu koji je jedan od najnepošumljenijih delova naše zemlje.

Немања Ерцег, помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине

„Sekretarijat i Pokrajinska Vlada su kroz razne akcije učestvovali u čišćenju i ozelenjavanju Vojvodine, najpre kroz akciju „Zasadi drvo“, a zatim i kroz akciju „Zelena Srbija“, naveo je Erceg.

Projekat „Zelena Srbija“ uspešno je realizovana i tokom 2020. godine u Apatinu, Somboru, Čačku, Šapcu, Beočinu, Surčinu, Vranju, Novom Bečeju, Baču i Zaječaru.

Partneri ovogodišnjeg projekta “Zelena Srbija” su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl i Telenor.