Saopštenja

Snažan zemljotres u Japanu

Snažan zemljotres u Japanu

U Japanu je danas, 20. marta 2021. u 18:09 po lokalnom vremenu zabeležen snažan zemljotres, magnitude 7.2. Epicentar zemljotresa je bio u blizini severoistočne obale Japana, i osetio se u prefekturi Mijagi gde se nalazi nuklearna elektrana Onagava. Prema informacijama od Nuklearnog regulatornog tela Japana, zemljotres nije uticao na rad elektrane.

Velinov: Bezbednost transporta prepoznata kao važan aspekt sveobuhvatnog sistema kontrole

Velinov: Bezbednost transporta prepoznata kao važan aspekt sveobuhvatnog sistema kontrole

Beograd, 16.3.2021. – Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov učestvovao je na uvodnoj sesiji serije evropskih regionalnih skupova za transportnu sigurnost za nuklearne i druge radioaktivne materijale, koje zajednički organizuju Nacionalna komisija za kontrolu nuklearnih aktivnosti Rumunije, Ministarstvo energetike Sjedinjenih Država i Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost.

Posledice akcidenta u Fukušimi na Srbiju

Posledice akcidenta u Fukušimi na Srbiju

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) organizovao je onlajn konferenciju povodom 10 godina od nuklearnog akcidenta u Fukušimi pod nazivom „Nuklearna sigurnost danas: Fukušima – 10 godina posle“.

Posledice akcidenta u Fukušimi na Srbiju

Konferencija – 10 godina nuklearnog akcidenta u Fukušimi

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) 11. marta 2021. godine, sa početkom u 10 časova, organizuje onlajn konferenciju povodom 10 godina od nuklearnog akcidenta u Fukušimi pod nazivom „Nuklearna sigurnost danas: Fukušima – 10. godina posle“.

Konferenciju će otvoriti Njegova Ekselencija ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata i direktor SRBATOM-a Slađan Velinov.

Francuske merne stanice zabeležile cezijum-137 iz saharskog peska

Francuske merne stanice zabeležile cezijum-137 iz saharskog peska

Francuski Institut za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost, IRSN, objavio je izveštaj o radioaktivnosti vazduha na teritoriji Francuske za februar u kome se navodi da su koncentracije veštačkog radionuklida cezijuma-137 nekoliko puta veće od prosečnih vrednosti u februaru 2019. i 2020. godine. Ovaj skok vrednosti cezijuma u vazduhu posledica je meteoroloških prilika početkom februara ove godine kada su snažni vetrovi naneli veće količine saharskog peska koji, između ostalog, sadrži i cezijum koji je posledica nuklearnih proba s polovine prošlog veka i černobiljskog akcidenta. Iako iznad prosečnih vrednosti za februar u protekle dve godine, izmerene koncentracije su i dalje niske i ne predstavljaju opasnost za zdravlje stanovištva.

Snažan zemljotres u Japanu

Zemljotres u Japanu nije ugrozio rad nuklearnih elektrana

Međunarodna agencija za atomsku energiju prenela je informaciju regulatornog tela Japana da zemljotres koji je 13. februara 2021. godine pogodio oblast Fukušima nije prouzrokovao oštećenja na nuklearnim elektranama „Fukushima Daiichi“, „Fukushima Daini“ i „Onagawa“.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije prati razvoj događaja i o svim promenama će blagovremeno obaveštavati javnost.

Snažan zemljotres u Japanu

Danas počela sa radom Kancelarija inspektora za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost u Kruševcu

Kancelarija inspektora za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije danas je počela sa radom, u prostorijama Rasinskog upravnog okruga, u Kruševcu. Nadamo se da će, na ovaj način, biti unapređen regulatorni inspekcijski nadzor i olakšana komunikacija između nosilaca odobrenja za radijacione delatnosti i drugih nadziranih subjekata.

Snažan zemljotres u Japanu

VAŽNO OBAVEŠTENjE O PRIJEMU POŠTE I ZAHTEVA USLED PRESELЈENjA DIREKTORATA

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije će usled preselјenja na novu adresu u ulici Terazije br. 41\IV kao i pogoršanje epidemiološke situacije u Republici Srbiji, svu poštu i zahteve za odborenja počev od ponedeljka 21.12.2020. godine primati isključivo elektronskim putem na e-mail adresu info@srbatom.gov.rs

Zahteve samo za odobrenja možete poslati na e-mail adresu licence@srbatom.gov.rs
Ukoliko zahtev ili pošta zahtevaju neodložnu hitnost u postupanju Direktorata potrebno je kontaktirati pisarnicu Direktorata na broj telefona 060 40 53 094

Nuklearna elektrana Krško zaustavljena zbog zemljotresa, 29.12.2020.

Nuklearna elektrana Krško zaustavljena zbog zemljotresa, 29.12.2020.

Uprava za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije objavila je na svojoj internet stranici https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/uprava-za-jedrsko-varnost/ vest o zaustavljanju Nuklearne elektrane Krško zbog snažnog zemljotresa u Hrvatskoj. Vest objavljujemo u celini.

„Agencija za zaštitu životne sredine Republike Slovenije, Zavod za seizmologiju, izvestila je da su danas u 12.19 seizmolozi nacionalne mreže seizmičkih opservatorija zabeležili vrlo jak zemljotres u Hrvatskoj, 149 km jugoistočno od Ljubljane. Prema preliminarnim podacima Evro-mediteranskog seizmološkog centra (ESMC), imao je magnitudu od 6,1. Prema prvim podacima, zemljotres su osetili stanovnici cele Slovenije. Procenjuje se da intenzitet (efekti) zemljotresa u Sloveniji nije premašio 5. stepen prema evropskoj seizmičkoj skali (EMS-98).

Najnovije