Izaberite stranicu
8. новембра 2021.
Обележава се европски дан радона

Европска радон асоцијација (Europa Radon Association-ERA) ове године обележила је 7. новембар ДАН РАДОНА низом информативних и едукативних садржаја.

У  промотивном постеру који прати овогодишњу кампању, наглашено је да без обзира на новонасталу ситуацију у свету изазвану корона вирусом која је утицала на промену животних навика, радон се не сме занемарити.

Становништво које све дуже борави у затвореном простору  треба да буде свесно да је изложено радону и да мерењем концентрације радона у простору у коме борави чини први корак у решавању проблема које радон може изазвати.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, својим свакодневним активностима придружује се обележавању Дана радона.

У оквиру редовног програма мониторинга радиоактивности у животној средини у нашој земљи концентрација радона се мери у Суботици, Новом Саду, Београду, Ужицу, Зајечару и Нишу. Резултати су објављени у годишњиим извештајима о излагању становништва на сајту Директората.

Поред редовног мониторинг програма Директорат је протеклих година кроз два национална пројекта уз техничку сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију (МААЕ) спровео испитивања концентрације радона у становима, школама и предшколским установама  на територији Републике Србије.

Радон је природан радиоактиван гас који у организам улази респираторним путем. Штетно дејство радона потврђено је у епидемиолошким студијама, због чега је Светска здравствена организација прогласила радон за други по значају (после дуванског дима), узрочник добијања рака плућа. Радон је уврштен и у листу главних загађивача ваздуха у затвореним просторијама и представља потенцијалну опасност , уколико не знамо колика је његова концентрација у простору у коме боравимо.