Izaberite stranicu
16. април 2021.
СРБАТОМ започео кампању „Зелена Србија“ – Желимо да будемо пример другима

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ), уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и компаније Color Media Communications током 2021. године реализоваће пројекат “Зелена Србија”.

Зрењанин је први град у овој години од планираних 10 градова и општина, који је препознао значај овог пројекта и омогућио да се саднице, конкретно црвене украсне шљиве, њих око 40, засаде у улици Војводе Петра Бојовића.

Приликом садње директор СРБАТОМ-а Слађан Велинов изјавио је да СРБАТОМ као друштвено одговорна институција, овом акцијом жели да подигне свест грађана о томе колико је значајно пошумљавање и озелењавање Србије, обнављање њеног  еко фонда, али и да допринесе очувању планете за будуће генерације и својим примером подстакнемо друге да чине исто.

Директор СРБАТОМ-а Слађан Велинов

„Овај пројекат настао је као идеја повезивања државних институција и локалних самоуправа, са најбољим праксама других пријатељских земаља. Кроз низ активности, као и садњом симболичног броја садница по градовима Србије, показује нам на позитиван начин да смо сви заједно заинтересовани за природу и живи свет који нас окружује и да желимо и можемо и сами нешто урадити, посадити нову биљку или стабло или једноставно уредити већ постојеће паркове и зелене површине“, истакао је Велинов.

Такође, овом приликом директор Велинов је позвао представнике дипломатског кора, и то Њ.Е. Амбасадорку Аустралије Рут Стјуарт (Ruth Stewart) и Њ. Е. Амбасадора Јужне Кореје Че Хјонг Чан (Choe Hyoung Chan) да буду ускоро и гости Директората, а што су амбасадори са задовољством прихватили.

Њ. Е. Амбасадорка Аустралије Рут Стјуарт (Ruth Stewart), која никада пре није била у Зрењанину, изјавила је да одушевљена топлом добродошлицом и да је веома задовољна што учествује у једној оваквој акцији.

Њ.Е. Рут Стјуарт, амбасадорка Аустралије

“Војводина је врло слична Аустралији. Равница је, без много шума, и свако ново дрво значајно доприноси побољшању животне средине. Без заједничке акције на глобалном нивоу биће немогуће зауставити климатске промене”, изјавила је Стјуарт.

Њ. Е. Амбасадор Јужне Кореје Че Хјонг Чан (Choe Hyoung Chan) сматра да је заштита животне средине важнија и од развоја привреде.

Њ.Е. Хјонг-чан Че, амбасадор Републике Кореје

“Јужна Кореја је планинска земља која је остала без свог шумског фонда у јапанској окупацији и корејском рату. Зато се пошумљавању и озелењавању придаје велика важност. То нам је важније од привреде. Без шума нам прете природне катастрофе великих размера и зато смо са одушевљењем пружили подршку једној акцији као што је ова данашња”, изјавио је амбасадор Че Хјонг Чан.

“Зрењанин је већ доста урадио на пошумљавању и озелењавању. Ово је само једна од акција коју спроводимо. На све могуће начине се трудимо да посадимо што више дрвећа, кроз различите акције и пројекте. Обезбедили смо и средства за реконструкцију једног парка. Свако од нас може да пружи свој допринос и свако дрво је драгоцено”, истакао је заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац.

Саша Сантовац, заменик градоначелника Зрењанина

Помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег је изјавио да није случајно што се са акцијом „Зелена Србија“ креће од Зрењанина с обзиром на то да се Зрењанин налази у средњем Банату који је један од најнепошумљенијих делова наше земље.

Немања Ерцег, помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине

„Секретаријат и Покрајинска Влада су кроз разне акције учествовали у чишћењу и озелењавању Војводине, најпре кроз акцију „Засади дрво“, а затим и кроз акцију „Зелена Србија“, навео је Ерцег.

Пројекат „Зелена Србија“ успешно је реализована и током 2020. године у Апатину, Сомбору, Чачку, Шапцу, Беочину, Сурчину, Врању, Новом Бечеју, Бачу и Зајечару.

Партнери овогодишњег пројекта “Зелена Србија” су Јавно предузеће Војводинашуме, ОТП банка Србије, компаније Лидл и Теленор.